Inici
Empresa
Cases de colònies
Visites Interessants
Activitats
Treballs de síntesis
Contacte
Altres serveis
Catàleg PDF
Visita el nostre blog
Central de reserves de cases de colònies
9,2
Valoració basada en 4 usuaris
Navegar

Museu Etnològic del Montseny

Tipus: Museus
Adreça: Carrer Major, 6, 17401
Població: Arbúcies
Comarca: Selva
Transport públic:
Descripció:

Reserves de grups:

Imprescindible reserva prèvia. Tels 902 196 240 ó 679 449 753

El Museu Etnològic del Montseny, la Gabella, és un centre d'exposició, conservació, difusió i investigació del patrimoni cultural del massís del Montseny, que es troba instal·lat en un edifici del segle XVII (1800m2) totalment restaurat i adaptat, situat al centre d'Arbúcies.

Les sales d'exposició permanent, mostren els testimonis materials de les comunitats que han poblat el massís al llarg de la seva història.

 El Museu Etnològic del Montseny (MEMGA) està situat en l'edifici anomenat La Gabella. El nom prové de la denominació donada a un antic impost que es cobrava sobre certs articles de primera necessitat i, per extensió, sembla que s'utilitzava per designar els magatzems on es guardaven aquests productes.

Documentada la seva existència des del segle XVII, es tracta d'una casa pairal de planta quadrada i teulat de quatre vessants. L'edifici consta de planta baixa, dos pisos i entresolat. La planta baixa estava formada per una nau central i dues crugies amb volta de canó. La crugia dreta fou segregada el segle passat formant una nova edificació, tot i que en l'actualitat s'ha tornat a incorporar a l'edifici.

La funció de la Gabella varià amb el pas del temps, de magatzem de productes bàsics, es convertí durant el segle XVIII en Hostal de la Vila per a passavolants i captaires. A finals del segle XIX esdevingué casa pairal de la família Pagès fins que fou abandonada en començar la Guerra Civil. Finalment, l'any 1970 l'Ajuntament d'Arbúcies comprà l'edifici.

En un primer moment s'utilitzà com a magatzem però, ja a partir de l'any 1979, se li començà a donar un ús cultural. Així, aquell any es formà el grup Recerques amb la finalitat de recuperar el patrimoni i la història local. Prenent com a referència la creació d'un Centre Cultural, els seus membres foren pioners tan en la recollida de material etnològic com en la recopilació de documentació fotogràfica i oral de l'àrea del Montseny.

Tot aquest material constitueix la base de les col•leccions del MEMGA. El grup Recerques sobrevisqué fins l'any 1983, quan es creà la Fundació Pública Museu Municipal d'Arbúcies. Finalment, el mes de maig de 1985 s'inaugurà la primera fase del Museu i just dos anys més tard la segona, constituint la base de l'actual MEMGA.

Des de llavors, el Museu Etnològic del Montseny és un centre de conservació, difusió, investigació i exposició del patrimoni cultural del massís del Montseny, implicat en la dinamització cultural, social i econòmica del seu territori.

La visita de les seves instal·lacions ens permet observar els mecanismes de l'evolució cultural, en permanent procés de formació, en l'àrea del Montseny, a més de contribuir a una visió diversa de la realitat cultural de la nostra espècie. La visita de les diferents instal·lacions del museu, s'ha de complementar amb la del territori.

Centres Educatius

El Museu Etnològic del Montseny vol fer arribar els seus continguts al màxim nombre de persones de diferents edats, nivells educatius, condicions socials i capacitats físiques o psíquiques. Per aquest motiu, us proposem un seguit d'itineraris, tallers, visites i activitats pedagògiques per tal de difondre els aspectes culturals del massís del Montseny, donant una visió dels diferents usos de la muntanya, des d'una perspectiva històrica, tradicional i actual.

Visites Escolars

Una de les prioritats del Museu Etnològic del Montseny és oferir a la comunitat educativa eines per tal que els grups escolars puguin entendre i aprendre els aspectes claus del poblament humà al massís del Montseny al llarg de la història. L'oferta següent és susceptible de ser modificada, combinada i adaptada a les necessitats de cada centre.

Totes les activitats parteixen del Museu i es complementen amb la projecció dels audiovisuals Llegendes del Montseny i El castell de Montsoriu.

Durada

La durada dels itineraris i tallers pot ser de dia sencer o mig dia. El museu ofereix la possibilitat de combinar l'oferta i ajustar horaris per tal d'adaptar-nos a les vostres necessitats.

Activitats d'un dia
La Castanyeda del Montseny
Nivells: - Infantil - CI - CM - CS -
Veure activitat
Montseny Natura
Nivells: - CI - CM - CS - ESO -
Veure activitat
Els oficis tradicionals
Nivells: - CI - CM - CS - ESO -
Veure activitat
Demana informació sobre aquesta instal·lació

 
Mapa
Video
Valoracions
9,2
Instal·lació

8,9
Activitats

9,5
Monitors

Comentaris dels usuaris
20/10/2016
Maite

Com sempre, esperem repetir el curs vinent!!

16/11/2015
Sandra

Ens ha agradat molt celebrar la Castanyada en ple Montseny, es el lloc idel per fer-ho.

Gabinet MIP

Informació i contacte

 

Apartat de correus, 29. El Vendrell

 

43700 Tarragona
902 196 240

Cases de colònies Tarragona - Cases de colònies Barcelona - Cases de colònies Lleida - Cases de colònies Girona - Cases de colònies Alt Camp - Cases de colònies Alt Empordà - Cases de colònies Alt Penedès - Cases de colònies Alt Urgell - Cases de colònies Alta Ribagorça - Cases de colònies Anoia - Cases de colònies Bages - Cases de colònies Baix Camp - Cases de colònies Baix Ebre - Cases de colònies Baix Empordà - Cases de colònies Baix Llobregat - Cases de colònies Baix Penedès - Cases de colònies Barcelonès - Cases de colònies Berguedà - Cases de colònies Catalunya - Cases de colònies Cerdanya - Cases de colònies Conca de Barberà - Cases de colònies Fora de Catalunya - Cases de colònies Garraf - Cases de colònies Garrigues - Cases de colònies Garrotxa - Cases de colònies Gironès - Cases de colònies Maresme - Cases de colònies Montsià - Cases de colònies Noguera - Cases de colònies Osona - Cases de colònies Pallars Jussà - Cases de colònies Pallars Sobirà - Cases de colònies Pla d'Urgell - Cases de colònies Pla de l'Estany - Cases de colònies Priorat - Cases de colònies Ribera d'Ebre - Cases de colònies Ripollès - Cases de colònies Segarra - Cases de colònies Segrià - Cases de colònies Selva - Cases de colònies Solsonès - Cases de colònies Tarragonès - Cases de colònies Terra Alta - Cases de colònies Urgell - Cases de colònies Vall d'Aran - Cases de colònies Vallès Occidental - Cases de colònies Vallès Oriental -